Hoppa till sidans innehåll

Hästarna


Askims ridhus har ca 20 st ridskolehästar. Här kommer presentationer av några av hästarna. Sidan kommer att uppdateras med information om resterande hästar snart.

Namn: Fleur
Födelseår: 2005
Land: Belgien
Mankhöjd: 166
Kom till Askims ridhus: 2011

Fleur är mycket snäll och lätthanterad. Hon är känslig, arbetsvillig och har hög kapacitet i dressyr. Hon har tävlat upp till lätt A med fina resultat och varit med i klubbens lag i Bohuscupen och division II. Hon hoppar även bra, om kvaliteten på galoppen är bra och har varit med i klubbens lag i Bohuscupen. Tycker att galoppera i skogen och terrängritt är roligast!

Bra att känna till: Sadelgjorden bör vara på yttersta läget när sadeln läggs på och sadelgjorden sätts fast. Dra sedan ett hål i taget omväxlande på vardera sidan. Dra de sista hålen när du gått ett varv i ridhuset. Vintertid renfäll och gördel om vinterpälsen skavs av.

 


 

Fullständigt namn: Heretyk

Smeknamn/kallas: Tycho

Född 2012

Importerad från Polen

Kom till AFRK hösten 2017

Mankhöjd ca 173 cm

Tycho är stallets yngsta och mest långbenta häst. Som alla vet: när man är stor måste man vara snäll och det är han sannerligen. Tycho tycker mycket om både människor och hästkompisar. I stallet vill han gärna ha uppmärksamhet och bli ompysslad och kelad med. Det är väl värt att komma lite tidigare för en längre ryktstund. På ridpassen är han omtyckt både för sina fina gångarter och för att han tryggt går först på slingan. Tycho har haft lite otur med skador så har inte hunnit så långt i sin utbildning ännu. Dessutom har han en stor kropp att växa i. I takt med att han nu går mer och mer blir han allt stadigare och starkare och tar med god entusiasm tag i både hoppning och dressyr.

På grund av sin ungdomliga kropp har Tycho gott om benskydd: höga damasker bak, senskydd och boots fram. Tyvärr har han med sina fyra fina vita strumpor lätt att få mugg så rengör/torka gärna både skydd och ben nogsamt efter ridning.

 

 


Fullständigt namn: Lord Biene.

Smeknamn: Lord

Född: 2010
Lord är av rasen är oldenburger, en lite kraftigare modell av ridhäst. Ankomst till Askim skedde i september 2017.

Lord är en ”trevlig prick” som är snäll, mysig att umgås med och trevlig att rida. En klok och lättlärd häst som alltid vill vara till lags. Har nu funnit sig till rätta som ridskolehäst och trivs bra med sitt uppdrag.


 

 

Fullständigt namn: Ballinaclogh Milton

Smeknamn: Milton

Född: 2006

Import: Irland.

Miltion är en irländsk sporthäst som kom till Askim 2014. Han är supersnäll i all hantering och gillar att bli ompysslad. Milton är duktig både i dressyr och hoppning, men kan ibland upplevas som lite seg och gå i sin egen lilla bubbla. Men rätt vad det är visar han sin morfars fullblodsgener och blir väldigt lik sagohästen Milton!

 


 

Fullständigt namn: Casting

Smeknamn: Castor
Castor är en KWPN valack som kom till Askims Ridhus 2017.
Född: 2011

Mankhöjd: ca 164cm

Import från Polen.
En snygg kille med en hel del egen vilja och med trevligt steg. Hoppning är favoriten, fast han går fint även i dressyren, speciellt om man berömmer honom mycket. Castor är en kille med mycket integritet och egen vilja. Kan testa lite i hanteringen, (bra att ha lite extra koll) men har man fått hans förtroende är han en pärla!

 


 

Fullständigt namn: Sliabh na mBan Fianna

Smeknamn: Granit

Födelseår: 2005

Land: Irland

Mankhöjd: 159 cm

Kom till Askims ridhus: 2013

Granit är en charmig, snäll, positiv och samarbetsvillig häst som alltid strävar efter att göra rätt. Gillar att bli kliad samt ompysslad och är väldigt matglad.

Bra att känna till: Granit får lätt skav och är även känslig och får sår i sina mungipor om han rids för mycket med bett. Därför går Granit endast hopplektionerna med bett och övriga lektioner ska han ha hackamore.


 

 

Fullständigt namn: Sekana

Smeknamn: Sickan

Född: 1997

Hon är född 7 mars 1997 i Roebel, Tyskland och är en mecklenburger som var en populär körhäst på 1800-talet men tyvärr var på väg att utrotas under sluten av 1800-talet. Idag är rasen återuppfötts och idag det finns ca 1600 registrerade avelshästar kvar och använd främst som ridhäst.

Sickan kom till Askims ridhus som tio-åring, 2007 och börjar nu bli en old lady.

Hon är en god kamrat som alltid tar ansvar för sin ryttare. Hon älskar att hoppa och kan även krumelurer på högre nivå.

Hon uppskattar att bli kliad vid ljumsken, och har gärna ett renskinn under sadeln.

 


 

Fullständigt namn Currabaha Bob,

Smeknamn: Bob, kallas Bobster eller Bobban
Födelseår: 2005
Land: Irland
Mankhöjd: ca 155 cm
Kom till Askims ridhus omkring 2011.

Bob är en busig häst som älskar att hoppa och gosa. För att få fram hans bästa sida i ridningen behöver han drivas fram ordentligt, men var försiktigt med hans mun, den är väldigt känslig.
Vinner du hans förtroende ställer han alltid upp och glädjeskutten han gör är aldrig för att vara elak! Bob har varit med i klubbens lag i Bohuscupen där han har flera fina placeringar i hoppklasserna. År 2017 blev han tillsammans med sin kontraktsryttare klubbmästare i dressyr i Lätt C klassen.

Bra att känna till: Använd alltid bakskydd som täcker hela kotan, annars kan han få skav i karleden och under vintertid vill han gärna ha en renfäll under sadeln för att undvika skav på ryggen.

 


 

Killea Aggie

Smeknamn Aggie

Född 2009

Import. Irland 

Kom till Askims ridhus omkring år 2014.

Aggie är en snäll och kelig häst som gillar att bli ompysslad. 

I ridning är dressyr hennes starka sida, hon har startat flera dressyrtävlingar med goda resultat. 

Hon behöver ridas framåt för att visa sin riktiga kapacitet. 

Aggie funkar bra för alla ryttare, nybörjare som erfaren ryttare.

När du tar hand Aggie gör gärna rent  hennes hovar och ben ordentligt, i och med att hon är skimmel, så kan hon lätt få mugg om hon har massa smuts. 


 

Namn: Freija
Födelseår: 1992

Freija är en mycket snäll och gosig häst. Hon gillar att bli kliad och omhändertagen. Hon är arbetsvillig även om hon kan kännas lite stel i början av lektionen. Hon hoppar inte längre men fullkomligt älskar markarbete. Freja är en mysig häst att rida i skogen, men hon går gärna sist då hon inte uppskattar att ha andra hästar i ”rumpan” då kan det hända att hon sparkar. Tänk på att hålla lite avstånd till henne vid uteritt och på ridlektioner.

När du tränsar Freija skall du lossa bettet från tränsets sidostycke på tränsets vänstra sida. När Freja förstår att hon skall bli tränsad så brukar hon lägga huvudet på sned så att man försiktigt kan lägga nackstycket över öronen. Det höger öra hon är mest rädd om. Därefter kan man få in bettet i munnen och fästa det tillbaka i tränset. Eftersom det är öronen hon är rädd om kan det vara bra att tänka på även när tränset skall av samt när man tar på och av grimman. Öppna grimman i nackremmen så blir hon säkert glad.


Fullständigt namn: Attyrorys Big Mac

Smeknamn: Lille Mac

Född: 2005

Mankhöjd: ca 155
Mac är en av skolans mest omtyckta ridskolehästar och går lektioner på både de högre nivåerna som så väl med nybörjarna. Han är en mycket stadig och snäll häst som tycker om allt livet har att erbjuda, speciellt mat och att busa runt i skogen! Mac är född 2005 och har varit på ridskolan sen 2012.


Mac är en ca 155 cm hög valack med en ganska bastant kropp. Han är mörkbrun med vita strumpor på bakbenen och en stor bläs i pannan. Mac är av okänd härstamning men är importerad från Irland.


 

 

 

Fullständigt namn: Droubadour R

Smeknamn: Trubadur

Född: 2008

Holländsk varmblod, KPNW

Import Holland.

Kom till Askims ridhus hösten 2018.

En rätt så ny bekantskap på ridskolan Trubadur verkar dock finna sig väl tillrätta, både med sina nya arbetsuppgifter och sina nya hästkompisar. Han verkar vara en välutbildad häst med god balans men behöver äta upp sig och bygga upp både kondition och muskler. Har hopptävlat en del innan han kom till Askim.

 


 

 

Fullständigt namn: Ferrero
Smeknamn:  Ferran
Flugskimmel
Född 2004

e. Halogen

ue. Toledo

 Angloarab

Importerad från Polen

Uppskattad mankhöjd ca 160 cm

Ferrero kom till ridskolan vintern 2012/2013.
Han är en välutbildad herre och lär vara tränad för fälttävlan och startad i enstjärning fälttävlan innan han kom till Askim. Han är alltid rolig att rida och en riktig läromästare. Han har varit med i Bohuscupen i både dressyr och hoppning, men tycker nog hoppningen är lite roligare.

 

I stallet kan kan vara lite reserverad, speciellt när han har mat, men är annars en väldigt pigg och nyfiken häst. Han gillar att tugga på det han kommer åt t ex grimskaft, tyglar, ridspön...

 

Han är känslig mot skav så under vintern vill han ha en gördel under sadeln. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Uppdaterad: 18 FEB 2019 11:48 Skribent: Emily Lindberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Askims FRK - Ridsport
Maj-Britt Böhm, Sveagatan 24
41314 Göteborg

Besöksadress:
Carl Gunérs backe 5
43640 Askim

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info