Hoppa till sidans innehåll

Grupperna - Nivåindelning


Barn över 10 år, ungdomar och vuxna är välkomna att rida på Askims Ridhus. Åldersgränsen beror på att vi inte har någon ponny-avdelning.

Vår gruppindelning är från grupp 1 till grupp 5, där grupp 1 Är nybörjare och grupp 5 är den mest avancerade. Det är alltid ridläraren som avgör när det är dags att byta nivå. Det bästa är om hela gruppen byter nivå samtidigt och håller ihop då kan man vara säker på att man inte missar något avsnitt. Det är därför viktigt att du rider regelbundet varje vecka.
Alla grupper hoppar ungefär var fjärde vecka fr.o.m. grupp 2. För dem som vill finns hoppgrupper för specialträning. För att vara med måste du gå i minst grupp 3 och ha din instruktörs godkännande.

Alla grupper har teoriundervisning 2 gånger per termin.

 

Nivåindelning

1. Nybörjare, lär sig grunder i skritt och trav, när gruppen är mogen påbörjas galoppövningar. När grunderna och galoppövningarna fungerar tillfredställande blir gruppen en 1-2:a.

1-2. Inga nybörjare tas in i gruppen. Fortsatta övningar i alla gångarter. Mycket sits och balansövningar. Enkla dressyrövningar påbörjas. När balans, galopparbete och sits fungerar tillfredställande blir gruppen en 2:a

2. Nu påbörjas hoppning med enkla övningar. Fortsatt arbete med sits och balans samt fortsatta dressyrövningar. När hoppningen och som undertiden ökat i svårighetsgrad och övrig ridning fungerar tillfredsstälande blir gruppen en 2-3.

2-3. Nu börjar vi tala om hästens form och försöker inverka mer på hästen. Vi har ridit framdelsvändning och skänkelvikning. Hoppar olika övvningar och små banor. När man ibland kan rida sin häst i rätt form och har en tillfredställande inverkan kan man gå i en grupp 3.

3. Den röda tråden är hästens form. Vi rider framdelsvändningar, och skänkelvikningar och ökar kraven på kvalitet, samt går igenom bakdelsvändning. Även större krav vad gäller hoppning. (Då menar vi inte så mycket höjd utan ökar på svårigheterna tekniskt).

3-4. Fler och fler hittar hästens form oftare och oftare. Kraven på sits och inverkan och dressyrrörelsernas kvalitet ökar. Även hoppningens svårighetsgrad ökar.

4. Alla hästar går på tygeln. Ryttarna har god känsla för ridningen. Skolorna påbörjas fr.o.m. grupp 4 provar vi ibland att rida på kandar.

5. Som nivå 4 men med högre krav på hästens form och nyansering i ridningen på nivå 5 provar man och utför dressyrrörelser på medelsvår nivå.

 

 

Uppdaterad: 17 NOV 2019 11:17 Skribent: Emily Eidevåg
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Askims FRK - Ridsport
Anna Rehnberg, Kobbarnas väg 18a
41647 Göteborg

Besöksadress:
Carl Gunérs backe 5
43640 Askim

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info