Hoppa till sidans innehåll

Hästarna


AFRK har ca 20 st ridskolehästar. Här kommer presentationer av hästarna. 

Namn: Fleur
Födelseår: 2005
Land: Belgien
Mankhöjd: 166
Kom till Askims ridhus: 2011

Fleur är mycket snäll och lätthanterad. Hon är känslig, arbetsvillig och har hög kapacitet i dressyr. Hon har tävlat upp till lätt A med fina resultat och varit med i klubbens lag i Bohuscupen och division II. Hon hoppar även bra, om kvaliteten på galoppen är bra och har varit med i klubbens lag i Bohuscupen. Tycker att galoppera i skogen och terrängritt är roligast!

Bra att känna till: Sadelgjorden bör vara på yttersta läget när sadeln läggs på och sadelgjorden sätts fast. Dra sedan ett hål i taget omväxlande på vardera sidan. Dra de sista hålen när du gått ett varv i ridhuset. Vintertid renfäll och gördel om vinterpälsen skavs av.

 


 

Fullständigt namn: Heretyk

Smeknamn/kallas: Tycho

Född 2012

Importerad från Polen

Kom till AFRK hösten 2017

Mankhöjd ca 173 cm

Tycho är stallets mest långbenta häst. Som alla vet: när man är stor måste man vara snäll och det är han sannerligen. Tycho tycker mycket om både människor och hästkompisar. I stallet vill han gärna ha uppmärksamhet och bli ompysslad och kelad med. Det är väl värt att komma lite tidigare för en längre ryktstund. På ridpassen är han omtyckt både för sina fina gångarter och för att han tryggt går först på slingan. I takt med att han går mer och mer blir han allt stadigare och starkare och tar med god entusiasm tag i både hoppning och dressyr. 
Tyvärr har han med sina fyra fina vita strumpor lätt att få mugg så rengör/torka gärna både skydd och ben nogsamt efter ridning.

  


Fullständigt namn: Lord Biene.

Smeknamn: Lord

Född: 2010
Lord är av rasen är oldenburger, en lite kraftigare modell av ridhäst. Ankomst till Askim skedde i september 2017.

Lord är en ”trevlig prick” som är snäll, mysig att umgås med och trevlig att rida. En klok och lättlärd häst som alltid vill vara till lags.


 

 

Fullständigt namn: Ballinaclogh Milton

Smeknamn: Milton

Född: 2006

Import: Irland.

Miltion är en irländsk sporthäst som kom till Askim 2014. Han är supersnäll i all hantering och gillar att bli ompysslad. Milton är duktig både i dressyr och hoppning, men kan ibland upplevas som lite seg och gå i sin egen lilla bubbla. Men rätt vad det är visar han sin morfars fullblodsgener och blir väldigt lik sagohästen Milton!

 

 

Fullständigt namn: Sliabh na mBan Fianna

Smeknamn: Granit

Födelseår: 2005

Land: Irland

Mankhöjd: 159 cm

Kom till Askims ridhus: 2013

Granit är en charmig, snäll, positiv och samarbetsvillig häst som alltid strävar efter att göra rätt. Gillar att bli kliad samt ompysslad och är väldigt matglad.

Bra att känna till: Granit får lätt skav och är även känslig och får sår i sina mungipor om han rids för mycket med bett. Därför går Granit endast hopplektionerna med bett och övriga lektioner ska han ha hackamore.


 

Fullständigt namn: Sekana

Smeknamn: Sickan

Född: 1997

Hon är född 7 mars 1997 i Roebel, Tyskland och är en mecklenburger som var en populär körhäst på 1800-talet men tyvärr var på väg att utrotas under sluten av 1800-talet. Idag är rasen återuppfötts och idag det finns ca 1600 registrerade avelshästar kvar och använd främst som ridhäst.

Sickan kom till Askims ridhus som tio-åring, 2007 och börjar nu bli en old lady. Hon är en god kamrat som alltid tar ansvar för sin ryttare. 

Hon uppskattar att bli kliad vid ljumsken, och har gärna ett renskinn under sadeln.

 


 

Fullständigt namn Currabaha Bob,

Smeknamn: Bob, kallas Bobster eller Bobban
Födelseår: 2005
Land: Irland
Mankhöjd: ca 155 cm
Kom till Askims ridhus omkring 2011.

Bob är en busig häst som älskar att hoppa och gosa. För att få fram hans bästa sida i ridningen behöver han drivas fram ordentligt, men var försiktigt med hans mun, den är väldigt känslig.
Vinner du hans förtroende ställer han alltid upp och glädjeskutten han gör är aldrig för att vara elak! Bob har varit med i klubbens lag i Bohuscupen där han har flera fina placeringar i hoppklasserna. År 2017 blev han tillsammans med sin kontraktsryttare klubbmästare i dressyr i Lätt C klassen.

Bra att känna till: Använd alltid bakskydd som täcker hela kotan, annars kan han få skav i karleden och under vintertid vill han gärna ha en renfäll under sadeln för att undvika skav på ryggen.

 


 

Killea Aggie

Smeknamn Aggie

Född 2009

Import. Irland 

Kom till Askims ridhus omkring år 2014.

Aggie är en snäll och kelig häst som gillar att bli ompysslad. I ridning är dressyr hennes starka sida, hon har startat flera dressyrtävlingar med goda resultat. Hon behöver ridas framåt för att visa sin riktiga kapacitet. 

Aggie funkar bra för alla ryttare, nybörjare som erfaren ryttare.

När du tar hand Aggie gör gärna rent  hennes hovar och ben ordentligt, i och med att hon är skimmel, så kan hon lätt få mugg om hon har massa smuts. 


 

Namn: Freija
Födelseår: 2001

Freija är en mycket snäll och gosig häst. Hon gillar att bli kliad och omhändertagen. Hon är arbetsvillig även om hon kan kännas lite stel i början av lektionen. Hon hoppar inte längre men fullkomligt älskar markarbete. Freja är en mysig häst att rida i skogen, men hon går gärna sist då hon inte uppskattar att ha andra hästar i ”rumpan” då kan det hända att hon sparkar. Tänk på att hålla lite avstånd till henne vid uteritt och på ridlektioner.

När du tränsar Freija skall du lossa bettet från tränsets sidostycke på tränsets vänstra sida. När Freja förstår att hon skall bli tränsad så brukar hon lägga huvudet på sned så att man försiktigt kan lägga nackstycket över öronen. Det höger öra hon är mest rädd om. Därefter kan man få in bettet i munnen och fästa det tillbaka i tränset. Eftersom det är öronen hon är rädd om kan det vara bra att tänka på även när tränset skall av samt när man tar på och av grimman. Öppna grimman i nackremmen så blir hon säkert glad.


 

Fullständigt namn: Ferrero
Smeknamn:  Ferran
Flugskimmel
Född 2004

e. Halogen
ue. Toledo
Angloarab

Importerad från Polen

Uppskattad mankhöjd ca 160 cm

Ferrero kom till ridskolan vintern 2012/2013.
Han är en välutbildad herre och lär vara tränad för fälttävlan och startad i enstjärning fälttävlan innan han kom till Askim. Han är alltid rolig att rida och en riktig läromästare. Han har varit med i Bohuscupen i både dressyr och hoppning, men tycker nog hoppningen är lite roligare.
 
I stallet kan kan vara lite reserverad, speciellt när han har mat, men är annars en väldigt pigg och nyfiken häst. Han gillar att tugga på det han kommer åt t ex grimskaft, tyglar, ridspön...

Han är känslig mot skav så under vintern vill han ha en gördel under sadeln. 

 

Fullständigt namn: Tinbar

Kön: Valack
Färg: Brun med strimbläs och en vit kota på varje bakben

Född 2003

Kom till ridskolan hösten 2019.

 

Tinbar föddes i Danmark men flyttade sedan till Tyskland, varifrån han kom hit till Sverige. Hans härstamning är okänd men man vet att han fyller år 1:e maj!

Tinbar är privatägd men har nu börjat att gå som ridskolehäst, han är en väldigt positiv kille som tror alla älskar honom. Han sover gärna liggandes i boxen och kan då även snarka och se rätt utslagen ut. På grund av en skada kommer han mest att gå i de lättare grupperna.

 


 

 

Fullständigt namn: Penny Ark

Smeknamn: Acke

Född: 2007

Mankhöjd: ca 165cm 

Acke är en irländsk sporthäst med fina gångarter och bra hoppförmåga. Han är snäll och enkel i all hantering, men kan kräva lite mer av sin ryttare i ridningen för att visa sina bästa sidor. Han kan ibland gå in i sin egen bubbla, men med mycket uppmuntran och beröm kommer arbetsviljan fram. Om du besöker Acke i stallet kommer han definitivt att fråga om du har något gott att bjuda på och enligt honom själv kan han inte få för mycket gos.

 


 

 

Epos

Kön: Valack
Färg: Mörkbrun/svart 
Född: 2010

Epos kom till Askim sommaren 2019.  Han är importerad från Polen och är av rasen Slaska, en relativt ovanlig ras som har ett stabilt och lugnt temperament och som är känd för att mogna tidigt. 

Han är en väldigt trevlig och positiv kille, som hittills visat på mycket arbetsvilja och nyfikenhet. Epos är fortfarande lite "grön" i ridningen men har under sin tid på ridskolan utvecklats med stormfart. Han är snäll i all hantering och uppskattar mycket gos och uppmärksamhet. 

 


 

Nick Carter

Smeknamn - Nicke

Född 1999

Kön - vallack

Nicke är ridhusets egen uppfödning. Han blev rankad som klass I föl vid fölmönstring. Han har tidigare tävlats av landslagsryttaren Svante Johansson. De placerade sig som 9:a i finalen i Scandinavian Open på Falsterbo horseshow 2004. De blev även placerad i Breeders Trophy 2004.

Nu har Nicke lagt tävlingskarriären på hyllan och deltar istället i ridskoleundervisningen. Han verkar trivas bra i sin roll som stabil läromästare. Då han börjar bli till åren så blir det oftast bara någon lektion om dagen. Nu för tiden får han avstå hoppningen, men han blir väldigt glad om han får vara med på lite markarbete.

Nicke är otroligt snäll i stallet och gillar att bli ompysslad. Han rids alltid på hackamore.

 


 

Alison

Född 2015

Kön - Sto

Kom till Askims ridhus - 2020

Strax före sommarbetet 2020 anlände Alison till stallet. Hon är ett sto på 6 år som är importerad från Irland. Hon uppfattas som en sällskapssjuk tjej som gillar att bli kliad och borstad.  


Arakanta

Född: 2013

Kön: Sto

Kom till Askim våren 2021. 

Vi vet inte så mycket om Arakantas bakgrund mer än att hon är importerad från Polen och det ser ut som att hon har haft föl. Arakanta går med på enstaka lektioner till att börja med för att sakta skolas in i verksamheten och för att vidareutbildas. 


Nelson

Född: 2013

Kom till Askim hösten 2021

Nelson är en vallack på 8 år som ursprungligen kommer från Ukraina. Han uppskattar kel och mys. Han har utvecklats snabbt under sitt första år på ridskolan och verkar trivas bra hos oss! 


Verva

Född 2012. Sto. Import från Polen.

Nykomling i stallet. Kom till Askim våren 2022. Mer info kommer när vi lärt känna Verva bättre.


Iskierka (smeknamn Iska)

Född 2016

Nykomling i stallet. Kom till Askim våren 2022. Mer info kommer när vi lärt känna Iska bättre.


Sweet Danny Boy

Född 2017. Import Irland

Nykomling i stallet. Kom till Askim våren 2022. Mer info kommer när vi lärt känna Danny bättre.

Uppdaterad: 26 MAJ 2022 15:32 Skribent: Emily Eidevåg
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Askims FRK - Ridsport
Anna Rehnberg, Kobbarnas väg 18a
41647 Göteborg

Besöksadress:
Carl Gunérs backe 5
43640 Askim

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info