Hoppa till sidans innehåll

Grönt kort


Har du frågor så vänd dig till This is a mailto link

Här kan du läsa mer på svenska ridsportförbundets hemsida: https://www.ridsport.se/Tavling/GrontKortny/ rad med siluetter hästar som betar

Allmänt om Grönt kort

Syftet med Grönt kort är att ge alla aktiva ryttare, som vill tävla, en likriktad baskunskap oavsett gren. Det skapar en samsyn i hästkunskap samt etik, moral och regler. Du som gått kursen för Grönt kort ska vara insatt i ridportens "code of conduct" och alla som har Grönt kort ska ha en likvärdig kunskapsgrund att stå på och vara redo att börja sin tävlingskarriär!

Kursmaterialet för Grönt kort är framtaget av Svenska Ridsportförbundet och kursledaren ska ha genomgått förbundets utbildning för att vara behörig att godkänna deltagarna för Grönt kort. 

Från och med inbjudningstävling och det år ryttaren/kusken fyller 14 år är det obligatoriskt att ha ett eget Grönt kort. Ryttaren kan gå Grönt kort utbildningen själv från och med året han/hon fyller 13 år. Barn som är 13 år och yngre kan rida på målsmans/annan myndig persons Grönt kort. Barn rekommenderas ändå att delta i Grönt kort utbildningen tillsammans med målsman som tar det Gröna kortet och ansvarar för barnets handlingar under tävling.

För att få ta Grönt kort, och för att få delta på Grönt kort-kursen, måste en Sv Ridlärare level 1-3 eller Tränare A-C intyga att du har vissa förkunskaper. I det fall ryttaren är under 13 år krävs inget intyg om ridkunskap av målsman/annan vuxen, utan det är den unga ryttarens ridkunskaper som ska intygas.

Till stor del är syftet med Grönt kort - kursen att alla som får Grönt kort har genomgått samma utbildning. Du kan dock välja att endast göra de delprov som kursen innehåller, genomföra de slutliga praktiska momenten, och skriva det teoretiska provet från och med det året du fyller 19 år. Alla upp till och med utgången av det år han/hon fyller 18 år ska delta i en obligatorisk Grönt kort-kurs.

Har du ett Grönt kort sedan tidigare så gäller det fortfarande, men numera delas inga nya kort ut. Istället görs en notering i TDB på ryttaren om att det finns ett godkänt Grönt kort.

Uppdaterad: 08 SEP 2018 08:16 Skribent: Sofia Lignell
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Askims FRK - Ridsport
Anna Rehnberg, Kobbarnas väg 18a
41647 Göteborg

Besöksadress:
Carl Gunérs backe 5
43640 Askim

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info