top of page

Funktionär på tävling

Har du någon gång funderat på vad du kan bidra med till klubben? Har du undrat vem det är som sköter alla tävlingar som anordnas på anläggningen? Då kanske du är sugen på att hjälpa till på tävlingar som funktionär?

Att jobba som funktionär på tävling är både roligt och utvecklande. Man får se sporten från en helt annan sida. Ofta blir man del av ett riktigt gott gäng som jobbar tillsammans, man lär känna andra i klubben som delar ens intresse - hästar!

För att klubben ska kunna arrangera tävlingar behövs hjälp från medlemmarna. Man måste inte kunna allt, och man måste inte ens vara i närheten av hästarna om man inte vill. Det finns gott om uppgifter som passar även den hästrädda föräldern som kanske vill hjälpa till. Man kan till exempel hjälpa till i caféet eller bidra genom att baka inför tävlingsdagen.

Man måste inte vara med på varje tävling, och man måste inte hjälpa till hela dagen om man inte kan. Man kan också hjälpa till på städdagar innan tävling eller att bygga banan dagen innan. All hjälp uppskattas!

Nedan kan ni läsa om vad man kan göra för att hjälpa till på våra tävlingar! 

Att ställa upp som funktionär på tävlingar hos AFRK

OLIKA FUNKTIONÄRSUPPDRAG:

Parkeringen

Här krävs mest jobb på morgonen när många hästtransporter, bilar och kanske även lastbilar anländer till tävlingsplatsen. Du visar helt enkelt vart våra gäster ska parkera. Parkeringsvakten är den första alla träffar, så det gäller att ge ett gott första intryck! Man ser även till att hjälpa till om det behövs skottkärror och grepar för att alla ska kunna mocka och hålla rent och snyggt!

Sekretariatet

Använder datorprogrammet Equipe, där anmälningar och betalningar administreras. Om man inte kan Equipe kan man hjälpa till ändå och kanske lära sig programmet tills nästa tävling! I sekretariatet sköts även inrapportering av resultat, räkning av dressyrprotokoll, startlistor mm. Om någon har en fråga så går dom oftast till sekretariatet, så det är bra om någon rutinerad finns på plats! Hit kommer folk efter dom har parkerat för att visa bla vaccinationsintyg och anmäla sig till tävlingen.

Framridningen/Ringmaster

På framridningen är ryttarna oftast stressade och det är bra om någon finns på plats för att informera om vem som är inne på banan just nu och när nästa person ska in. Man hjälper ryttarna så gott det går med att skicka in rätt person på banan i rätt tid. Om det är en hopptävling så ser man även till framhoppningshindren. Och det är viktigt att det inte är för många som hoppar fram samtidigt. Man krattar framför och bakom hindren och ser även till att det inte är för många medhjälpare inne på framhoppningen.

Banan/In- och utsläpp

På en dressyrtävling behövs inte så mycket folk på banan, eller rättare sagt ingen, då behövs bara någon som öppnar och stänger till banan. På dressyrtävling krävs också någon som hämtar protokoll och lämnar till sekretariatet. På en hopptävling behövs banpersonal som lägger upp bommar vid rivningar, krattar om det blir gropar innan/efter hinder mm.

Domartorn/Tidtagare/Dressyrskrivare

På alla tävlingar finns det någon typ av domare, som behöver hjälp med lite olika delar. I hoppning behövs till exempel någon som tar tid för varje ekipage och i dressyr behövs någon som skriver protokoll så att domaren hinner se hela ritten och kan döma på ett korrekt sätt.

Café/Servering

På tävlingar är det viktigt att alla får i sig mat och dryck! Ofta blir det långa dagar och då brukar man erbjuda dagens lunch. Annars säljs bla smörgåsar, korv med bröd, kakor, bullar, godis, kaffe och dricka. I Caféet gäller det att vara noga med hygienen och självklart att vara trevlig, hit kommer nog alla!

Övriga Roller:

På en tävlingsplats finns också massor med roller som kanske inte är aktuella för klubbens funktionärer i första hand. Här är några du kanske möter på tävlingsplatsen: -Tävlingsledare -Banbyggare -Banchef -Domare -Säkerhetsansvarig

Är du nu sugen på ett funktionärsuppdrag? Kontakta någon i Tävlingssektionen eller fråga din ridlärare om du inte vet vem du ska kontakta.Välkommen som en i gänget!

Mer information  hittar du här:

funktion
bottom of page